Gyártásirányítási szoftvert használó cégek lehetőségei

gyártásirányítási szoftver

A gyártásirányítási szoftver olyan, mint egy jó titkárnő, aki ismeri a saját cégét – beleértve a dolgozókat, vezetőket, a tevékenységet, amit a cég folytat –, valamint a piacot, ahova termelnek, a versenytársakat, a szabályozási környezetet, épp csak kávét nem tud főzni.

Ezt a kijelentést azoknál a kis cégeknél szokták hangoztatni, ahol valóban egy, vagy néhány személy működteti a céget, és nem terveznek növekedést. A csapda ebben a szemléletben az, hogy a versenytársak viszont terveznek, és ehhez igénybe vesznek szoftveres segítséget.

Remélem, hogy sikerült felkelteni a figyelmet, és most részletezem, hogy valójában miért lehetetlen az ilyen összehasonlítás egy bármilyen tökéletes titkárnő és egy gyártásirányítási szoftver között.

 

Gyártásirányítási szoftver működése

Egy szoftver természetesen képes a nap 24 órájában, heti 7 napon át ellátni a feladatát úgy, hogy egyszerre akár 100 féle tevékenységgel foglalkozik. Egyidőben tud kommunikálni a munkatársakkal, vezetőkkel, ügyfelekkel, beszállítókkal. Nem okoz gondot, hogy azonnali és részletes választ adjon a feltett kérdésekre, miközben képes új információk befogadására, tárolására, rendszerezésére, és értelmezésére. Ez eddig is lenyűgöző teljesítmény, amire általában a szoftverek képesek, de lássunk néhány konkrétabb példát, mondjuk egy gyártással foglalkozó cég esetében, hogy miért érdemes gyártásirányítási szoftvert használni.

 

Gyártási folyamatoptimalizálás

A gyártásirányítási szoftver segíthet a gyártási folyamatok hatékonyságának növelésében. Például, a rendszer nyomon követheti a gépek állapotát, az alapanyagkészletet és az előállított termékek minőségét, és figyelmeztethet az esetleges problémákra vagy karbantartási igényekre. A gyártásirányítási szoftver segít a költségek elemzésében az egyes telephelyeken, vagy akár a különböző műszakok összehasonlításában. Ez lehetővé teszi a hatékonyabb működési módszerek azonosítását és az összehasonlító teljesítményértékelést, annyi féle szempontból, ahány megkülönböztetési szintet szeretnénk beépíteni. Ez lehet földrajzi elhelyezkedés alapján: telephelyek. Időbeli szempontot figyelembe véve: nappali műszak, éjszakai műszak. A dolgozók képzettségi szintje, vagy életkora alapján. Tulajdonképpen bármire tud választ adni a szoftver, amihez kap adatokat, hogy kiértékelhesse.

 

Raktár- és készletkezelés optimalizálása

Ez a szempont különösen fontos lehet, ha a cég több telephellyel rendelkezik. A vállalatirányítási szoftver segíthet a raktár- és készletkezelés optimalizálásában, ami magában foglalhatja az alapanyagok és késztermékek készletének nyomon követését az egyes telephelyeken, valamint a telephelyi készletek közötti átszállítások és mozgások kezelését. Ez segít elkerülni a túlkészletezést vagy az alulraktározást, és optimalizálhatja a beszerzési és logisztikai folyamatokat.

 

Termelési tervezés és ütemezés

A szoftver lehetővé teszi a termelési tervezést és ütemezést az összes telephelyen. Ez segít a gyártási kapacitások hatékony kihasználásában és a termelési folyamatok koordinálásában. Elemzi az éves vagy havi változásokat a termelési kapacitás volumenjében, és képes figyelembe venni a dolgozói létszám változását. (Nyári szabadságolások, év végi leállás, vagy akár a több műszakra való átállás lehetőségét figyelembe véve.)

 

Gyártási minőség és standardizáció

A szoftver segíthet a gyártási minőség standardizálásában az összes telephelyen. Ez növelheti a termékek egységességét és csökkentheti a hibák számát. A vállalatirányítási szoftver lehetővé teszi az összes telephely teljesítményének összehasonlítását és az üzleti teljesítmény mutatóinak készítését. Ez segít a vezetőségnek abban, hogy hatékonyan felügyelje és irányítsa a cég működését, és feltérképezze az esetleges növekedési lehetőségeket.

 

Logisztika és szállítás optimalizálása

A cégnek a legyártott termékei szállítása is kulcsfontosságú lehet. A szoftver segíthet a logisztika optimalizálásában, beleértve a szállítási útvonalak tervezését, a járműflotta kezelését és a fuvarozási költségek csökkentését.

 

Pénzügyek kezelése és könyvelés

A vállalatirányítási szoftver segít az összes költség nyomon követésében, a bevétel és kiadás elemzésében, valamint a pénzügyi tervezésben. Egyszerűbbé teszi a költségcsökkentési lehetőségek azonosítását és a gazdaságosabb működést. A szoftver segíthet a pénzügyi tranzakciók és könyvelés koordinálásában az összes telephelyen, továbbá a vállalat pénzügyi állapotának folyamatos nyomon követésében. A szoftver lehetővé teszi a vezetőség és a munkatársak számára a vállalat és versenytársak tevékenysége közti elemzést is. Ezek a mutatók és riportok segíthetnek a stratégiai döntések meghozatalában és a vállalati teljesítmény javításában.

 

Ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM)

A cég használhat CRM funkciókat a vevőkkel való kommunikáció és kapcsolattartás javítására. Ez segíthet az ügyfélkapcsolatok erősítésében és az új ügyfelek szerzésében. A vállalatirányítási szoftver alkalmas a vevőszolgálat és ügyfélszolgálat koordinálására az összes telephelyen. Ennek révén a cég egységes és kifinomultabb ügyfélszolgáltatást nyújthat.

 

Egyedi vagy dobozos gyártásirányítási szoftver?

Igyekeztem minden szempontot felsorolni, de valójában az a helyzet, hogy a szoftver azt tudja nyújtani, amit szeretnénk. Igaz, ez nem feltétlenül van így az összes „dobozos” gyártásirányítási szoftver esetében, de szerencsére már vannak nagyon komoly tapasztalattal rendelkező hazai szoftverfejlesztő cégek, akik szinte bármilyen igényre tudnak reagálni az egyedi fejlesztésű gyártásirányítási szoftvereikkel.

Annak eldöntésében, hogy Önnek és a cégének pontosan mire van szüksége segíthet egy független szaktanácsadó, aki több évtizedes tapasztalat mellett a legfrissebb trendeket és lehetőségeket is ismeri.

 

Kapcsolat