Home office eszközök

A Koronavírus miatt a helyzet adott: Nem ajánlott kimenni az utcára és a legtöbben Home office-ból dolgoznak! Cégvezetőként ez egy igen nehéz helyzet, hiszen a legtöbb kolléga igényli a pontos iránymutatást és a napi szintű támogatást.

Van egy közmondás, ami többlet jelentéssel bír erre a helyzetre: Jó pásztornak gyapjas a juha!

 

Home Office eszközök

Amennyiben a cég nem rendelkezik (még) egy olyan vállalatirányítási rendszerrel ami lehetővé teszi a közös munkát (https://www.youtube.com/watch?v=o_08HYkIxtI) és az oda-vissza kommunikációt, akkor sem kell lemondani az értekezletekről és a támogatásról!

A piacon rengeteg bizonyos szintig ingyenes megoldás található a videókonferenciákra és a közös anyagmegosztásra:

  • Skype (https://www.skype.com/hu/get-skype/) : Ez a program talán a legismertebb mind közül és talán nincs olyan internetfelhasználó aki ne ismerné. Legfőbb előnye az ingyenesség és a viszonylag jó minőségi hang és képátvitel. Bizonyos szintig alkalmas képernyőmegosztásra. Nagy hibája ugyanakkor az, hogy több részvevő esetében 5 – 6 fő felett már nagyon romlik a minőség és beszaggat még erős internet esetén is.

 

  • ZOOM (https://zoom.us/) : Magyarországon ez egy kevésbé ismert alkalmazás, azonban a vírus hatására az iskolák és az egyetemek egyre gyakrabban használják órák megtartására. Hatalmas előnye, hogy több száz résztvevő esetében is stabilnak mondható és sok interakciós lehetőséget ad a használóknak. (Lehetőség van jelentkezni, némítani másokat, privát chat-re és file megosztásra, stb.) Nagyon jól meg lehet osztani a képernyőket, akár többet is másokkal és könnyen kezelhető. Az értekezleten való részvételhez elég csak a tartónak (host) regisztrálni, a többiek egy link-re kattintva tudnak csatlakozni, tehát az informatikához nem értők is könnyen tudják használni. Fő hátránya, hogy nincs magyar nyelven, illetve 5 fő felett 40 perc után megszakítja a kapcsolatot az ingyenes verzió. A fizetőssel nincs ilyen probléma és 15 – 20 dollár a havidíj.

 

  • Cisco Webex Meetings (https://www.cisco.com/c/hu_hu/products/conferencing/index.html) : Ez a program hasonló a ZOOM-hoz, viszont az ingyenes verzió és alkalmas korlátlanul idegi 100 fős konferenciák megtartására. 100 fő felett a fizetős verzió van. A ZOOM-hoz hasonlóan egy link segítségével bárki csatlakozhat az előadáshoz, ugyanakkor a képernyőmegosztás és a file csere nem annyira profi és stabil, mint a ZOOM esetében. Amennyiben csak a videón és nem az anyagmegosztáson van a hangsúly, akkor az a program jobb.

 

  • Messenger (https://www.messenger.com/) : Amennyiben tényleg nincs más megoldás és csak beszélni, illetve látni akarjuk az emberek a Facebook mellé járó Messenger videó hívás is alkalmas lehet. Ennek legfőbb előnye, hogy szinte minden Androidos telefonon rajta van gyárilag és mindenki ismeri. 50 fő is tud csatlakozni egy híváshoz, viszont a beszédeb és a képen kívül szinte semmilyen más funkció nincs benne.

 

Ezeken a programokon kívül még több száz ingyenes és fizetős alkalmazás található, szóval amennyiben nincs egy olyan VIR-je amibe ez a funkció be van építve, akkor sem kell lemondani a közös munkáról még egy karantén idején sem! Ez is azt bizonyítja amit sokszor mondunk, hogy „Az informatikában nincs lehetetlen!”

 

Biztonságos home office eszközök
Biztonságos home office eszközök