Mi az a Cloud Computing?

A „Cloud”, vagyis a felhő igazi trendi kifejezés lett napjaikra, de miben befolyásolja ez az Ön cégét és munkáját?

Mi a felhő?

Hol van a felhő? Most a felhőben vagyunk?

Ezek mind jó kérdések, amelyeket valószínűleg már hallott, vagy akár magának is feltett. A „cloud computing” kifejezés mindenütt megtalálható.

Cloud Computing

A legegyszerűbben szólva a „cloud computing” (felhőalapú számítás) az adatok és programok tárolását és elérését jelenti az interneten, a számítógép merevlemeze helyett. A felhő csak egy metafora az internet számára. Az ábrák és előadások napjáig nyúlik vissza, amikor még az Internetet gigantikus, szerverfarm-infrastruktúráját nem másként, mint puffadt, fehér gomolyfelhőként reprezentálnák. amelyből adatok áramlottak ki és be.

Cloud Computing
Cloud Computing

 

Ami nem „megy fel” (töltődik) a felhőbe az az adott gép merevlemezén marad. Ha adatokat tárol vagy programokat futtat a merevlemezről, ezt helyi tárolásnak és számításnak nevezzük. Ebben az esetben az adatok fizikailag is a gépen találhatóak meg és optimális esetben gyors hozzáférést biztosít a gépet használók, vagy a gépre kötött belső hálózaton lévők számára.

A felhőnek nem az a célja, hogy egy dedikált hálózati csatolású tároló (NAS) hardvert vagy szervert tartson fenn. Az adatok tárolása otthoni vagy irodai hálózaton nem számít a felhő alapú tárolásnak. (Ugyanakkor néhány NAS lehetővé teszi a távoli hozzáférést az interneten keresztül.)

 

Ahhoz, hogy „cloud computing-nak” lehessen tekinteni egy hálózatot, az adatokhoz vagy a programokhoz az interneten keresztül kell hozzáférnie a felhasználóknak, vagy legalább ezeket szinkronizálni kell a helyi gépekkel az interneten keresztül. Egyéni felhasználóként nem érdekel minket, hogy milyen adatfeldolgozás történik a másik végén a hálózatnak. A felhasználók számára egyedül a végeredmény a fontos, hogy akár egy gyenge kliens géppel, vagy telefonnal is, gyorsan hozzájussunk a szükséges (feldolgozott) információkhoz.

 

Magánszemélyek és cégek esetén teljesen más „felhő-ről” van szó. Néhány vállalkozás úgy dönt, hogy a „Software-as-a-Service” (SaaS) alkalmazza, ahol a vállalkozás egy olyan alkalmazást használ, amely az interneten keresztül működik. (Pl: netpincer app, amennyiben Ön ételeket készít) Létezik még a „Platform-as-a-Service” (PaaS), ahol egy vállalkozás létrehozhat saját egyedi alkalmazásokat, amelyeket az engedéllyel rendelkezők használhatnak. Ne felejtsük el a „Infrastructure-as-a-Service” (IaaS), ahol az olyan cégek, mint az Amazon, a Microsoft, a Google adják a használt rendszerek gerincét, amelyet más cégek „bérelhetnek”. (Például a Netflix az Amazon felhőszolgáltatásait használja)

A felhőalapú számítástechnika hatalmas üzlet: 2012-ben évente 100 milliárd dollárt generált, amely 2017-re 127 milliárd dollár lett, 2020-ban pedig akár 500 milliárd dollár lehet.

Cégként minden esetben meg kell vizsgálni, hogy mire van szükségünk. Amennyiben nincs szükség hatalmas számítási kapacitásra, elegendő lehet egy saját server gépet venni és azon keresztül működtetni a céges hálózatot, amihez az interneten keresztül kapcsolódhatnak a kollégák. Amennyiben viszont nagyon sok adattal dolgozunk és sok számítási kapacitásra van szükségünk, érdemes megfontolni, hogy valamelyik tech-óriás cég szolgáltatását vegyünk igénybe. Természetesen mi tudunk segíteni a döntésbe!

 

További híreink