A vállalatirányítási szoftver egyedisége, avagy mit jelent, ha „van egy kis különbség”?

vállalatirányítási szoftver

Korábbi írásunkban megemlítettük, hogy az egyedi vállalatirányítási szoftver egyik fő előnye a piacon kapható úgynevezett „dobozos” termékekhez képest, hogy mindenben igazodik a megrendelő cég igényeihez, és így a felhasználókhoz. A kérdés, ami nyilván sokakban felmerül, hogy megéri-e a plusz költség, hogy testreszabott megoldást kapjon a cégünk?

A kérdést egy olyan példa segítségével igyekszem megválaszolni, mely remélhetőleg közel áll Önhöz. Talán már Önt is foglalkoztatta az általam felhozott példa, csak nem biztos, hogy gondolt arra az összefüggésre – az Ön cége – F1 csapat –, melyet most szeretnénk megmutatni a vállalatirányítási szoftver tükrében.

 

F1-es csapatként szükség lenne-e vállalatirányítási szoftverre?

Azt sajnos nem tudom, hogy az egyes csapatok hogy nevezik azokat a kiszolgáló szoftvereket, melyek segítik a munkájukat, a tervezési fázisban, a felkészülés során, vagy éppen a verseny hétvégéken, de lényegében ugyanazt a célt szolgálják, mint bármely más cég esetében a vállalatirányítási szoftver. Vegyük sorba, hogy milyen szempontokat érdemes megvizsgálni:

 

Beállítások:

A versenyautók beállításai, például a futómű és a kormányzás beállításai, az adott pilóta preferenciáit tükrözhetik. Egy pilóta lehet, hogy inkább stabil autót szeret, míg a másik a gyorsabb, de kevésbé stabil beállításokat részesíti előnyben.

Egy cég alkalmazottai ugyanúgy eltérő „beállítások” mellett tudnak igazán hatékonyan dolgozni, mint a példában szereplő autók, pilóták. Ez persze sok tényezőtől függ, de ha van rá lehetőség, hogy a napi munka során használt vállalatirányítási szoftver, annak input-, output felületei is egyediek legyenek, akkor miért ne biztosítanánk ezt a lehetőséget is?

 

Stratégia:

A pilóták stratégiái is eltérhetnek. Például egyikük dönthet úgy, hogy egy kiemelkedően hosszú etapra megy ki az abroncsokkal, míg a másik inkább rövidebb etapokban kívánja elhasználni az abroncsokat. Ez befolyásolhatja a verseny alakulását.

A „stratégia” cégen belül általában megegyezik, ha ugyanazt a feladatot kell ellátnia az alkalmazottaknak, de mi lenne, ha az Ön cégének is lenne rá lehetősége, hogy egyedi, személyre szabott módszereket alkalmazzon az egyes kulcsfontosságú munkatársak – vagy akár minden alkalmazott –, minél hatékonyabb munkavégzése érdekében? Az egyedi vállalatirányítási rendszer lehetőséget ad erre.

 

Kommunikáció:

A pilóták és a csapat közötti kommunikáció is befolyásolhatja a versenyek eredményét. Egyes pilóták hatékonyabban tudják átadni visszajelzéseiket és kéréseiket a mérnököknek, ami lehetővé teheti a gyorsabb problémamegoldást és a versenystratégiák finomhangolását.

A „kommunikáció” azaz a munkatársak visszajelzése, az ügyfelek véleménye, a versenytársak feltérképezése, a szabályozási környezet pontos ismerete, mind-mind olyan tényezők, melyek döntően befolyásolhatják a cég működését. Vajon Önöknél megvannak a megfelelő csatornák, hogy mindezt figyelembe vegyék, értékeljék, feldolgozzák és a döntések során ezekre az információkra támaszkodjanak? Egy jól megtervezett, egyedi vállalatirányítási rendszer ezt a feladatot is megoldja.

Pilóták:

A legnyilvánvalóbb különbség a csapat két pilótája között van. Míg mindketten ugyanazon csapat részét képezik, a pilóták egyéni képességei, tapasztalata és vezetési stílusa különbözhet egymástól.

A példában szereplő „pilóták” azok a kulcsemberek, akik az Ön cégében a munka érdemi, leglátványosabb részét végzik. Az esetek nagy részében könnyen megítélhető, hogy ki mennyire hatékony, felkészült, és ezáltal jó szakember a saját területén. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor csak a többi tényezővel együtt vizsgálva fog kiderülni, hogy ki a „jó pilóta”.

 

Fejlesztések:

Az F1-es csapatok folyamatosan fejlesztik az autóikat a szezon során. Lehet, hogy az egyik pilóta autója újabb fejlesztéseket kap előbb, mint a másik, ami hatással lehet a teljesítményre.

Ez pontosan olyan, mint egy szoftver különböző verziói. Az egyik már tartalmazza az újításokat, de azért még a régit is használják, hogy még szembetűnőbb legyen különbség. Így nem csak az lesz egyértelmű, hogy melyik területen milyen előnyökkel jár az új verzió, de az esetleges problémák is könnyebben kiszűrhetők.

 

Szerencse és véletlen tényezők:

A versenyek során mindig számítani kell a szerencse és a véletlen tényezőkre is. Például az időjárás, a balesetek vagy a biztonsági autó beavatkozása is jelentős hatással lehet a versenyek kimenetelére, és ezekre a tényezőkre a két csapattárs eltérően reagálhat.

 

Vállalatirányítási szoftver jelentősége

Létezik vajon olyan „dobozos szoftver”, amely nem csak az adott iparág területén felel meg minden Ön által támasztott igénynek, de még arra is képes, hogy a cégén belüli „változókra” úgy reagáljon, hogy az mindenben megfeleljen?
Az egyedi szoftvernek pont az ilyen váratlan, véletlenszerű tényezőkre való reagálási lehetőségek beépítése a fő erőssége. Hiszen a fejlesztők – megfelelő típusú szerződés esetén –, úgyanúgy egy megoldandó feladatként fogják kezelni az új problémát, mint a szoftver megalkotása során.
Egy dobozos szoftver felhasználói nem várhatják el ugyanezt, hiszen ők „nem ezt vásárolták meg”.

 

 

A vállalatirányítási szoftver kiválasztása: egyedi vagy dobozos?

Egy ilyen döntés meghozatala során fontos minél körültekintőbben utána járni a lehetőségeknek. A külső szakember, egy független szakértő vagy szakértői csapat véleménye mindenképpen hasznos lehet. Hasonló példákkal, konkrét kérdésekkel, a lehetőségek feltérképezésével segítik Önt, hogy jó döntést hozzon.

 

Természetesen tudom, hogy mint általában, ebben az esetben sem tökéletes a példa. Az Ön cége nem Formula 1-es versenycsapat, és nem pilóták, szerelők és stratégák alkotják a munkavállalók csapatát. Ettől még lehet olyan sikeres a saját szakterületén, mint a F1-ben a legjobban szervezett, legjobb fejlesztéseket alkalmazó, legjobban működő stratégiát használó csapat.

Úgy gondolom, hogy érzékelhető a párhuzam, a hasonlóság a példa és a cégek valós tevékenysége között. Az Ön cége nem pontokra és dobogós helyezésekre hajt, de ugyanúgy fontos a versenytársakkal való összehasonlítás, hiszen a cég sikere jelentős részben ezen múlik. Ahogy az F1-ben is, a való életben is apró különbségek hozhatnak nagy eredményeket. Az az „apró különbség” talán éppen az a döntés, hogy dobozos helyett, egyedi szoftvert választ.

 

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődését az egyedi vállalatirányítási szoftverek iránt. Szakértőink szívesen szolgálnak további hasznos információkkal.

Kapcsolat