Excel kontra SQL (adatbáziskezelők)

Excel kontra SQL

Ügyfeleinktől az egyik leggyakrabban kapott igény az, hogy „Tegyük rendbe az Excel-es táblákat”, mert már az áll a fejlődés útjában. Az induláskor még könnyen kezelhető adminisztráció már annyira kinőtte magát, hogy szinte átláthatatlan, illetve alig páran ismerik igazán a cégen belül. Röviden, ha „Marika néni beteg lesz, akkor leáll a cég…”

Nézzük csak meg, hogy mi is ez a kettő!

Az Excel egy program az SQL, pedig egy programozási nyelv. Az Excel esetében elég a kis zöld ikonra kattintani és máris fut a program, az SQL viszont arra jó, hogy adatbázis programokkal kommunikáljunk. Pár népszerű ilyen program:

 

No, de hol is van az adat?

Az Excel egy táblázatkezelő (spreadsheet) eszköz. Az adatokat egy fájlba menti a számítógépre, vagy a felhőbe. Ezen adatok, lapokon, oszlopokban és sorokban vannak elrendezve. Az Excel fájl a számítógépen lokális, közvetlenül kölcsönhatásba tudunk vele lépni, nincs közvetítő, nincs rendszergazda. Ez nehézzé teszi a változtatások követését, ha több ember használja, illetve nagy a hibázási lehetőség is. (https://sosexcel.com/exceltippek/)

 

Az SQL egy olyan programnyelv, ami adatbázisok kezelésére szolgál. Ebben az esetben az adatokat nem közvetlenül éri el (természetesen a használt program az Önnél van, gépen, vagy felhőben), hanem lekérdezéseket, illetve utasításokat küld SQL-ben az adatbázis irányába. Az adatok ebben az adatbázisban vannak eltárolva, általában táblázatos formában. Ez a módszer teljesen nyomon követhető, biztonságos, gyors és visszakereshető. A módosítások is dokumentálva vannak. A felhasználóknak lehetőségük van az információ megosztásra jövőbeli vagy együttműködési célokra. (https://www.dataquest.io/blog/sql-basics/)

 

Excel kontra sql

Melyik mire jó?

Excel:

  • Kisebb adathalmok: 1 millió sor alatt, ugyanakkor már 100 000 sor is lelassítja a számítógépet;
  • Kézi adatbevitel;
  • Rugalmasabb felépítés: bármely cella bármilyen adattípus lehet, függetlenül attól, hogy mely oszlopban van;
  • Önállóan dolgozik egy projekten.

 

 

SQL:

  • Nagyobb adatkészletek. Szoftvertől és az adatbázistól függően ez nagyon nagy lehet. Nem lassul le, mint az Excel;
  • Az SQL táblázatok szigorúbbak a konzisztens adattípusok vonatkozásában, és korlátozzák a felhasználókat, ha rossz típust próbálnak beírni;
  • Csoportos munka, több felhasználó;
  • Adatok előkészítése további elemzéshez egy másik szoftverben, konzisztens jelentések vagy számítások: ahogy korábban említettük, mentheti és megoszthatja a lekérdezéseket;
  • Biztonságosabb, mivel a változások mindig nyomon követhetők és ellenőrizhetők.

 

Összegezve elmondható, hogy sem az Excel, sem az SQL-t használó adatbáziskezelők nem jók, vagy rosszak. Meg kell vizsgálni az előnyöket és a hátrányokat és azt a programot kell választani, ami a legjobban illik a cég méretéhez és a folyamatok komplexitásához. Általánosságban azonban elmondható, hogy minél több dolgozója van egy cégnek és minél több folyamatról van szükség átlátható adatokra, akkor az SQL-t használó adatbáziskezelők lesznek szükségesek.