Felhő adta biztonság?

A felhő típusú tárolás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy adataikat harmadik fél adatközpontjában tárolják egy felhőalapú szolgáltatón keresztül. Az adatok biztonságban vannak-e a felhőben?

Felhő a biztonsága

Ezzel kapcsolatos kérdések összetettek és két nagy kategóriába sorolhatók:

  • Biztonsági problémák, amelyekkel a felhőszolgáltatók (a felhőn keresztül szoftvert, platformot vagy infrastruktúrát szolgáltatásként szolgáltató szervezetek)
  • Biztonsági problémák, amelyekkel a végfelhasználók szembesülnek (cégek vagy szervezetek, amelyek alkalmazásokat üzemeltetnek vagy adatokat tárolnak a felhőn)

Sokan gondolják úgy, hogy a felhőalapú számítástechnika kevésbé biztonságos, mint a hagyományos adattárólás. Ez nagyrészt annak a ténynek köszönhető, hogy a legtöbben bizonytalannak érzik az adattárolást, mivel az adatokat olyan szervereken és rendszereken tárolják, amelyeket nem a felhasználó tulajdonában vannak. A felhőalapú számítástechnika azonban számos biztonsági lehetőséget kínál, hogy biztosítsa adatok titkosítását és biztonságos tárolását.

 

Adatbiztonság a felhőben
Adatbiztonság a felhőben

Adatok biztonsága

A felhő biztonsága nagyon erős, de nem tévedhetetlen. A számítógépes bűnözők bejuthatnak ezekbe a serverekbe, akár a biztonsági kérdések kitalálásával, akár a jelszavak megkerülésével, ugyanakkor ezeket kifejezetten nehéz, szinte lehetetlen feltörni. Itt le tudja tesztelni a jelszava erősségét: https://howsecureismypassword.net/

Felhőalapú tárolás esetén a nagyobb kockázat az adatvédelem. Még ha az adatokat nem lopják vagy teszik közzé, azok továbbra is megnézhetők. A kormányok jogszerűen kérhetik a felhőben tárolt információkat, és a felhőszolgáltató döntésén múlik, hogy megtagadja-e a hozzáférést. A kormányzati ügynökségek évente több tízezer felhasználói adatkérést küldenek a Google-nak, a Microsoftnak és más vállalkozásoknak.

Az adatok titkosítása

Az adatok biztonságának megőrzése érdekében minden felhőrendszer első védelmi vonala a titkosítás. A titkosítási módszerek összetett algoritmusokat használnak a felhők által védett információk elrejtésére. A titkosított fájlok megfejtéséhez a hackereknek szükségük lenne a titkosítási kulcsra. Bár a titkosított információk nem megfejthetetlenek, a dekódolás hatalmas mennyiségű számítógépes kapacitást, speciális dekódoló szoftvert és sok időt igényel. Az adatok titkosítása a felhőben az adatok átalakításának vagy kódolásának a folyamata, mielőtt az felhőtárolóba kerülne.

Az adattitkosítást az adatbiztonság egyik leghatékonyabb megközelítésének tekintik, amely bármilyen rendszer, adatbázis vagy fájl tartalmát oly módon írja át, hogy dekódolási kulcs nélkül lehetetlen megfejteni. A titkosítás alkalmazásával és a biztonságos titkosítási kulcskezelés gyakorlásával a vállalatok biztosíthatják, hogy csak az engedélyezett felhasználók férjenek hozzá az érzékeny adatokhoz. Még akkor is, ha elvesznek, ellopják, vagy hozzáférés nélkül hozzáférnek a titkosított adatokhoz, olvashatatlanok és kulcs nélkül lényegében értelmetlenek.

 

Biztonságos eszközök
Biztonságos eszközök

 

Egyik rendszer sem 100% -ban biztonságos, de a felhő alapú infrastruktúra majdnem az. Az adatok tárolása biztonságos a felhőben, ám bizonyos óvintézkedéseket be kell tartani annak biztosítása érdekében, hogy minden zökkenőmentesen működjön. Ez leginkább a jelszavakkal és a titkosítással kapcsolatos vállalati módszerekre vonatkozik.

Ha kérdései vannak arról, hogyan lehet hatékonyan alkalmazni a felhőt vállalkozása számára, vagy hogyan lehet optimalizálni a felhő teljesítményét és csökkenteni a költségeket, kérdezzen tőlünk nyugodtan!

További bejegyzések