Milyen megoldás a VIR?

Informatikai megoldások, sokrétűek, de mi a csuda az a Vállalat Irányítási Rendszer (VIR)?

VIR megoldás

A VIR, vagy angolul ERP (enterprise resource planning system) egy olyan szoftverre utal, amelyet a cégek használnak a napi üzleti tevékenységek irányítására, például számvitel, beszerzés, projektmenedzsment, kockázatkezelés és megfelelés, valamint az ellátási lánc műveletei és azok optimalizálása. A teljes VIR-csomag magában foglalja a vállalati teljesítménymenedzsmentet, ami egy olyan szoftvert, amely elősegíti a szervezet pénzügyi eredményeinek megtervezését, költségvetését, előrejelzését és jelentését.

 

A VIR rendszerek a cég különböző osztályait kötik össze és az adatok áramlását teszik lehetővé. A rendszer kiküszöböli az adatok párhuzamosságát, és egyetlen adatforrás révén biztosítják az adatok integritását. Manapság a vállalatirányítási rendszerek kritikus jelentőséggel bírnak bármilyen méretű vállalkozás irányításához minden iparágban. Ezeknek a vállalatoknak ez ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint a villamos energia, vagy az internet.

 

A vállalatirányítási rendszerek alapjai

 

A VIR rendszereket egyetlen, meghatározott adatszerkezet (séma) köré tervezték, amelynek tipikusan közös adatbázisa van. Ez elősegíti, hogy a vállalkozáson belül használt információk normalizálódjanak és közös elveken és a felhasználói tapasztalatokon alapuljanak. Ezeket az alapvető modulokat ezután összekapcsolják az üzleti folyamatokkal. A részlegek közötti munkafolyamatok (például pénzügy, emberi erőforrások, mérnöki munka, marketing, műveletek), egy nagy egész és összefüggő rendesszé állnak össze. Egyszerűen fogalmazva: a VIR az emberek, folyamatok és technológiák integrálásának eszköze egy modern vállalkozásban.

 

Vállalatirányítási rendszer megoldás
Vállalatirányítási rendszer megoldás

Vállalatirányítási tipp

Például egy olyan társaság, amely autókat gyárt, oly módon, hogy alkatrészeket és alkatrészeket vásárol több szállítótól, egy VIR rendszert használhat ezen termékek igénybevételének és beszerzésének nyomon követésére és biztosíthatja, hogy a teljes beszerzés-fizetés folyamatban az egyes elemek egységes és tiszta adatokat használjanak a vállalati munkafolyamatokhoz, üzleti folyamatokhoz, jelentésekhez és elemzésekhez.

Amikor a vállalatirányítási rendszert megfelelően telepítik ezen a gépjárműgyártó vállalatnál, egy alkatrészt, például az „első fékbetéteket” egységesen azonosítják alkatrésznév, méret, anyag, forrás, tételszám, szállítói cikkszám, sorozatszám, költség és specifikáció alapján, valamint számos egyéb leíró elem alapján. Mivel az adatok minden modern vállalat életévé váltak, a VIR megkönnyíti ezen információk gyűjtését, szervezését, elemzését és terjesztését minden olyan egyén és rendszer számára amelynek szüksége van az adatra.

 

A VIR gondoskodik arról is, hogy ezek az adatok és attribútumok a megfelelő számlára kerüljenek a vállalat főkönyvébe, hogy minden költség megfelelő és nyomon követhető legyen. Ha az első fékbetéteket az egyik szoftverrendszerben „első féknek” nevezik, a másikban a „fékbetétnek”, a harmadikban pedig „első fékbetétnek”, akkor az autóipari gyártó cégnek nehéz kitalálni, hogy mekkora összeget költenek évente az első fékbetétekre, és hogy váltaniuk kellene-e a szállítókat, vagy tárgyalni kellene a jobb árképzés érdekében.

 

Ebből a rövid kis példából is jól látszik, hogy egy jó szoftvert igen pénzt termel és létszükséglet egy növekedni akaró cégnek!

 

További híreink