Vállalatirányítási szoftver – egyedi szoftver, vagy dobozos?

egyedi szoftver tanácsadás

A dobozos és az egyed szoftver közötti választás számos tényezőtől függ, és természetesen mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai. Az alábbiakban egy rövid összefoglalóval segítünk eldönteni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie az Ön cégének a megfelelő szoftver kiválasztásakor. A szoftverpiacon nem kapható, egyedi szoftverek világába kalauzoljuk el Önt. Független szoftver tanácsadóként, az alábbi szempontokat vesszük figyelembe egy új szoftver elkészítése előtt.

 

Az egyedi szoftver előnyei:

 

Személyre szabhatóság

Az egyedi szoftver (vállalatirányítási rendszer) teljes mértékben az Ön cégének igényeire és folyamataira szabható. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztés során a cég sajátos igényeit és működését figyelembe véve készül el a szoftver, ami hatékonyabbá teheti a munkafolyamatokat. A szoftver készítése során Önnek és munkatársainak lehetősége van – sőt kifejezetten kérik Önöktől –, hogy ötleteikkel, véleményükkel alakítsák a szoftver funkcióit, kezelői felületét és kompatibilitási tulajdonságait más rendszerekkel. (Legyen az akár egy partner által küldött táblázat, vagy egy adóbevallás a NAV felé.)

 

Nincs felesleges funkció

Az egyedi szoftver kifejezetten az Ön igényeire szabott, így nincs benne olyan funkció, ami az Ön cége számára felesleges. Ez megkönnyíti a szoftver használatát azok számára is, akik csak egy-egy részfeladat során kerülnek vele kapcsolatba, így nem ismerik az összes funkciót. Az egyedi szoftver felülete éppen annyira lesz összetett egy-egy felhasználó számára, amennyi az ő munkája szempontjából szükséges.

 

Korlátlan számú felhasználó

Az egyedi szoftvereknél nincs felhasználói limit. Ez azt jelenti, hogy a vállalat bármennyi felhasználót tud hozzáadni az egyedi szoftverhez anélkül, hogy további licencdíjakat kellene fizetnie.

 

Hosszú távú befektetés

Az egyedi szoftver hosszú távú befektetés lehet. Ha az Ön cégének igényei változnak, a szoftvert könnyen frissíthetik vagy bővíthetik a változó követelményeknek megfelelően. Fontos, hogy az egyedi szoftvereket készítő cégek közül olyat válasszon, amelyik már régóta foglalkozik ilyen tevékenységgel. Így várhatóan akár még évtizedekig partnerként tud az Ön vállalkozása mögött állni, és a szoftver folyamatos frissítésével gondoskodni arról, hogy naprakész tudjon maradni az új kihívásokkal szemben.

 

Versenyelőny

Az egyedi szoftver lehetővé teheti a cégének, hogy versenyelőnyt szerezzen a piacon, azáltal, hogy a versenytársaknál hatékonyabb megoldásokat kínál. Gyakori probléma a cégeknél az erőforrásokkal való rossz hatásfokú gazdálkodás. (Munkaerő, logisztikai eszközök, munkagépek és munkaeszközök koordinálása több projekt esetén, figyelembevéve a különböző határidőket.) Az egyedi szoftver erre is kiváló megoldást jelent.

 

Gyors tippek a jó ajánlatkéréshez! Hallgassa meg MI asszisztensünket.

 

A szoftver kiválasztása

 

Igények és célok meghatározása

Mielőtt bármilyen szoftvert választana, határozza meg a cégének konkrét igényeit és a célokat. Írja le, hogy pontosan milyen feladatokat kell a szoftverrel elvégezni, és milyen eredményeket vár el tőle.

 

Költségvetés

Határozza meg, mennyit tud a cég befektetni a szoftverbeszerzésbe és az esetleges fejlesztésekbe. Az egyedi szoftver gyakran drágább lehet a dobozos alternatíváknál, mivel fejlesztést igényel. Ugyanakkor korlátlan számú felhasználót tesz lehetővé, így a fajlagos költsége akár kedvezőbb is lehet, mint a késztermékeké.

 

Szakértelem

Vizsgálja meg, hogy a cégnek van-e belső szoftverfejlesztői csapata vagy szüksége van külső szakértőkre. Az egyedi szoftver fejlesztése során szükség lehet programozókra és tervezőkre.

 

Együttműködés a fejlesztőkkel

A szoftverfejlesztő cég kiválasztása során érdemes figyelembe venni, hogy milyen együttműködési javaslatuk van. Az elkészült szoftver akkor lesz valóban „testreszabott”, ha kétirányú kommunikáció van a cégek között a fejlesztés folyamán.

 

Referenciák és tapasztalatok

Kérjen referenciákat és tanulmányozza át azokat! Nézze meg, hogy a szoftvercégek milyen tapasztalattal rendelkeznek az Ön iparága vagy hasonló projektek terén. Vegye fel a kapcsolatot a referenciaként megadott cégekkel!

 

Növekedés és támogatás

Fontolja meg, hogy a kiválasztott szoftver az Ön cégének növekedése esetén hogyan és milyen támogatás mellett tud alkalmazkodni az új helyzethez. Gondoljon minden eshetőségre: munkaerő létszám növekedés (akár külföldi munkaerő); telephelyi változás (akár országhatáron túl is); tevékenységi kör bővülése; szabályozási környezet változása.

 

Biztonság és adatvédelem

Bizonyosodjon meg arról, hogy a kiválasztott szoftver megfelel a biztonsági és adatvédelmi követelményeinek. Adatainak védelme kritikus fontosságú lehet.

 

Felhasználói élmény

Tesztelje a szoftvert, és a lehető legszéleseb körben véleményeztesse a későbbi felhasználókkal, hogy a szoftver felhasználói felülete számukra intuitív és könnyen használható-e.

 

Licenc és szerződési feltételek

Olvassa el alaposan a licencszerződést, beleértve az esetleges korlátozásokat és kötelezettségeket, amelyek a szoftver használatával járnak.

 

Összességében a szoftver kiválasztásakor fontos, hogy az Ön cégének konkrét igényeire és céljaira koncentráljon, és alaposan tájékozódjon a rendelkezésre álló lehetőségekről, valamint a szoftvercégek tapasztalatairól és referenciáiról. Az egyedi szoftver lehetőséget ad a maximális személyre szabhatóságra, de azt is figyelembe kell venni, hogy az egyedileg fejlesztett szoftver több időt és pénzt igényelhet.

 

Tanácsadóink díjmentesen segítenek  az összes pontban. Ügyfeleink azért választanak minket, mert értjük, hogy mire van szükségük. Megkeressük számukra a legoptimálisabb és legjobban illeszkedő fejlesztő csapatot. Így egy egyedi szoftver, egy ERP  rendszer ára nem drágább, mint egy testre szabott „dobozos” verzióé, ugyanakkor sokkal hatékonyabb és jobban illeszkedik a cégéhez!

 

egyedi szoftver kiválasztás

 

Mikor érdemes új egyedi szoftvert bevezetni?

 

Az egyedi szoftver bevezetése akkor lehet célszerű, amikor a cégnek olyan egyedi igényei és folyamatai vannak, amelyeket nem lehet hatékonyan megoldani általános dobozos szoftverekkel. Szintén az egyedi szoftvert ajánlott választani, ha a cég várhatóan növekedni, változni fog, így a jövőben szükségessé válhat a vállalatirányítási rendszerben történő változtatás is. Ezt egy dobozos szoftver nem tudja rugalmasan kezelni. Az alábbi esetekben érdemes elgondolkozni az egyedi szoftver bevezetésén:

 

Folyamatai egyediek és komplexek

Ha a cég működése olyan egyedi vagy komplex folyamatokat igényel, amelyek nem illeszkednek jól az általánosan elérhető szoftverekhez, akkor az egyedi szoftver lehet a megoldás. Különösen olyan esetben, ha egy adott cégnél a munkavállalók széles körben hozzáférést kapnak a szoftver egy-egy funkciójának a kezeléséhez, adatok lekérése vagy bejuttatása céljából. (Input-output.) Az egyedi szoftvernél a kezelői felületet is személyre lehet szabni az adott felhasználó igénye és tudása alapján.

 

Versenyelőny kialakítása

Az egyedi szoftver lehetővé teheti, hogy a cég versenyelőnyt szerezzen a piacon. Ha olyan szolgáltatásokat vagy funkciókat szeretne kínálni, amelyekkel mások nem rendelkeznek, az egyedi szoftver lehet az eszköz a versenyképesség növeléséhez.

 

Adattárház és elemzés

Ha a cég nagy mennyiségű adatot gyűjt, tárol és elemez, az egyedi szoftver lehetővé teheti a testreszabott adattárházak és elemzőrendszerek kialakítását, ami segíthet a stratégiai döntésekben.

 

Szigorú szabályozási követelmények

Bizonyos iparágakban szigorú szabályozási követelmények vonatkoznak adatainak és folyamatainak kezelésére. Az egyedi szoftver lehetővé teheti az ilyen követelmények teljesítését, a szabályozói környezet monitorozását.

 

Egyedi ügyfélélmény

Ha a cég szeretné egyedivé tenni az ügyfélélményt, egy saját szoftverrel testre szabott online szolgáltatásokat és alkalmazásokat hozhat létre.

 

Hatékonyság és automatizálás

Ha a cég számára fontos a minél hatékonyabb működés, az egyedi szoftver lehetőséget adhat az automatizálásra és a folyamatok optimalizálására.

 

Növekedési potenciál

Ha a cég tervezi a növekedést és új piacokon való megjelenést, az egyedi szoftver lehetővé teheti a jelenlegi rendszer skálázhatóságát és a jövőbeli igények kiszolgálását.

 

Egyedi szoftver integrációk

Ha a cégnek számos más szoftverrel kell integrálnia, az egyedi szoftver lehetővé teheti az egyedi integrációk kialakítását és a rendszerek közötti adatcsere személyre szabását.

 

Az egyedi szoftver bevezetése azonban komoly erőforrásokat igényel, ideértve az időt, a pénzt és a szakértelmet. Ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy valóban szükséges-e az egyedi szoftver, és ha igen, akkor mely területeken. A részletes igények és célok felmérése, valamint a költség-haszon elemzés segíthet a döntés meghozatalában. Ezenkívül fontos a jó projektmenedzsment és a megfelelő szoftverfejlesztői csapat kiválasztása az egyedi szoftver sikeres bevezetéséhez.

 

Következő részben olvashat a cég választásról, a jó ajánlatkérésről és gyakorlati megoldásokról.

 

Vegyen igénybe, ingyenes független szoftverszakértői tanácsadásunkat!